Heroji grčke mitologije

Heroji grčke mitologije

U tekstu pred vama, je 10 veličanstvenih.

Predstavljamo Vam 10 najvećih heroja grčke mitologije:

1. Ahil

Dok je bio beba, Ahila je majka potopila u reku Stiks, što ga je učinilo nepovredivim na celom telu, osim na peti za koju ga je držala. Ahil je deset godina bio veliki heroj u Trojanskom ratu. Ali na kraju, Pariz, sin trojanskog kralja, ranio je Ahila u petu i usmrtio ga.

top 10, grčka mitologija
Ahil, grčki junak

2. Herkul

Hrabar i moćni Herkul je verovatno najvoljeniji od svih grčkih heroja. Sin Zevsa i Alkmene izrastao je u poznatog ratnika. Ali Zevsova ljubomorna žena Hera učinila ga je privremeno ludim, te je on ubio svoju ženu i decu.

grčka mitologija, top 10, heroj
Herkul

3. Hektor

Sin trojanskog kralja, Hektor, je predvodio odbranu grada u Trojanskom ratu. Iako su trojanci na kraju izgubili, Hektor je poštovan zbog svoje hrabrosti i plemstva. Kako se govori u Homerovoj Ilijadi, ishod Trojanskog rata bio je u velikoj meri u rukama bogova. Na kraju priče, Hektor se borio protiv Ahila, najvećeg grčkog ratnika.

4. Jason

Jason je bio vođa Argonauta, grupe heroja koja je plovila u potrazi za zlatnim runom. Jasonov ujak, Pelias, ukrao je kraljevstvo koje je trebalo da pripada Jasonu. Obećao je da će ga vratiti samo ako Jason vrati zlatno runo – vunu iz magičnog krilatog ovna.

5. Odisej

Kralj Itake i slavljeni ratnik, Odisej je pomogao Grcima da trijumfuju u Trojanskom ratu. Nakon toga je putovao gotovo deset godina, da bi se na kraju vratio u Itaku svojoj ženi Penelopi. Tokom puta Odiseja je hrabrost i snalažljivost sačuvala od raznih čudovišta, sirena, Skile i Haribde, itd.

6. Persej

Sin Zevsa i Danaje, Persej je ostvario svoje podvige uz pomoć brzog razmišljanja i talenta za ratovanje. Najpoznatiji je bio po ubistvu Meduze Gorgone. Kako je gledanje direktno u lice Meduze pretvaralo ljude u kamen, Persej se lukavo dosetio da pogleda njen odraz u ogledalu. Njenu glavu sačuvao je u torbi, a iskoristio je kako bi morsko čudovište pretvorio u kamen, te spasio princezu Andromedu.

grčka mitologija, top 10, junaci, heroji
Persej je na prevaru ubio Meduzu

7. Prometej

Iako je bio sin titana Japeta, Prometej je predvideo poraz Titana, te se priklonio Zevsu. Ipak, Zevs je na kraju bio ogorčen na Prometaja zato što je ukrao vatru i dao je ljudima. Kao kaznu, Zevs je dao Pandoru ljudima, i osudio Prometeja da bude lancima vezan za stenu.

8. Eneja

Osnivač grada Rima , Enej je veliki igrač u grčkoj i rimskoj mitologiji. Borio se u Trojanskom ratu na strani Trojanaca, i uglavnom zbog činjenice da su ga favorizovali Afrodita, Apolo i Posejdon, bio je jedan od retkih koji nije poginuo od grčke ruke.

9. Orfej

Sin Kaliope i Apolona, Orfej je bio brilijantni muzičar. Kada je svirao liru mogao je da šarmira čak i divlje životinje, kao i da učini da reke stanu. Kada mu je umrla žena, otišao je u podzemni svet ne bi li je pronašao. Njegova muzika omekšala je srce Hada koji mu je dozvolio da odvede ženu među žive.

10. Tezej

Tezej je bio poznat po svom trijumfu nad brojnim čudovištima, naročito Minotaurom, koji je živeo u lavirintu na ostrvu Krit. On je uz pomoć klupka magičnih niti pronašao put kroz lavirint i uspeo da ubije zver.

mitologija grčke, top 10, heroj
Tezej je savladao čudovište iz lavirinta – Minotaura
Comments are closed.