Lepotica Halkidikija – Sitonija

Lepotica Halkidikija – Sitonija

Grčko poluostrvo Halkidiki neobičnog je, jedintvenog oblika, i izgleda kao šaka sa tri prsta. Srednji prst pripada Sitoniji, dok su druga dva Kasandra i Atos. Halkidiki je popularan već duže vreme kod naših turista,ali oni pravi poznavaoci i dugogodišnji posetioci znaju da je Sitonija biser Halkidikija.

Očuvana priroda, zabačene pećine i uvale, kao i dugačke peščane plaže glavna su odlika Sitonije. Grci je nazivaju “divlja lepotica”.

sitonija, halkidiki, grcka, letovanje, more, odmor
Divlja lepotica Grčke

Ukoliko ste avanturistički tip, klasične vožnje i izleti brodićem su u svakodnevnoj ponudi ukoliko letujete na Sitoniji i proužaju vam mogućnost da posetite neke od prelepih plaža. Magistrala po poluostrvu je mahom uz vodu, a Sitoniju još karakteriše brdovit predeo sa prelepim šumama.

Ono što privlači mnoge turiste, ali i Grke, da posete baš Sitoniju je zaštićena priroda, ogromni, vekovima stari maslenici i mnogobrojne peščane uvale. Na ovom poluostrvu je zabranjeno prskanje komaraca, kao i uništavanje drugih insekata, tako da ćete ovde sresti vrste za koje niste znali da postoje. Pravi specijalitet je i med sa Sitonije, a posebno se ističu med od borovih iglica, kao i med od narandži.

Iako su sve plaže lepe, ističu se Orange Beach, Tiguania, Koviou plaža, Kalamitsi,… ovde ima mesta za sve: i za one koji traže privatnost, one koji vole muziku, zabave i koktele, ali i za one koji preferiraju nudizam… 🙂 Na neke od ovih uvala moguće je prići samo čamcem, koji se može iznajmiti i bez posebne dozvole za vožnju, i tako potražiti izdvojen kutak samo za vas…

Izleti na Sitoniji trebali bi da počnu tako što iznajmite automobil ili skuter (ako već nemate svoj) i upustite se u obilazak okoline i u potragu za svojim unutrašnjim i spoljašnjim mirom.

Mnogi od nas su nekada ulovili ribu, osećali se moćno i ponosno zbog toga. Za sve one koji to nikada nisu uradili, ili nikada nisu pokušali uhvatiti slane, morske ribe, izlet na Sitoniji pruža mogućnost za isprobavanje ribolova. Možete ceo jedan dan da provedete u lokalnom ribarskom selu i pomažete i učite od ribara.

Ako želite da isprobate nešto drugačije, preporučujemo da posetite Porto Kuofo, jedinu prirodnu luku na Sitoniji. Tu, na dokovima, ribari odmah sa brodova prodaju svež ulov koji možete kupiti da spremite sami ili da vam pripreme u nekom od obližnjih restorana…

Sitonija, grcka, letovanje, more, odmor, halkidiki
Odlika Sitonije je čisto more

Sitonija je savršena za one koji tragaju za odmorom u pravom smislu te reči. Mesta su većinom manja, sa par prodavnica i šetalištem. Za svaki provod i pravi večernji izlazak potrebno je uputiti se u neko veće mesto: Neos Marmaras, Nikiti, Sarti,…
Porodice sa manjom decom privlače uglavnom peščane plaže i mirno, čisto more, ali svakako se može pronaći dosta dodatnog sadržaja za decu, u vidu igrališta ili luna parkova, … Vrhunac sezone su jul i avgust, kada temperatura mora ide i do 26 stepeni. Ove godine Grci su sezonu krenuli ranije, jer toplo prolećno vreme privuklo je turiste već od maja.

Lokalno stanovništvo je domaćinski raspoloženo, rado izlaze u susret gostima i dele tajne grčke kuhinje i istorije. Za sporazumevanje je dovoljan engleski, mada je na nekim mestima moguće se sporazumeti i na srpskom jeziku. Ovde ćete sresti razne nacionalnosti, jer onaj ko jednom poseti Sitoniju rado joj se vraća.

Comments are closed.