Prestanite sa nerviranjem

Prestanite sa nerviranjem

Svi znamo ljude u našem okruženju koji se jednostavno manje nerviraju i brinu oko mnogo stvari oko kojih vi izgubite živce.

Svi znamo koliko je nagomilavanje stresa štetno. Dobra stvar je što postoje načini (anti-stres) kako i vi da postanete mirniji i manje pod stresom.

Sve što rade opušteniji tipovi ljudi, možete i vi.

1. Oni meditiraju

Meditiranje je odlična anti-stres terapija. Svaki dan po nekoliko minuta, meditacija ne zahteva previše vremena, i već ćete osetiti uspehe.
Mnoga istraživanja pokazala su da, ukoliko svoj mozak zabavite nečim drugim, nivo stresa opada.

anti-stres, terapija, meditacija
Meditirajte…

2. Oni vežbaju

Svi znamo benefit dobrog treninga. Samo je teško na početku naterati se a ne bi trebalo, jer redovan trening dovodi do otpuštanja nakupljene tenzije u telu. Takođe, mozak se isključuje i bavi isključivo fizičkom radnjom tog momenta.

3. Oni borave u prirodi

Izlazak napolje jedan je od bržih načina da smanjite nivo stresa u organizmu. Okruženost prirodom umiruje. Prirodna svetlost umanjuje šanse smrtnosti kod pacijenata obolelih od neke vrste raka i pomaže bržem ozdravljenju srčanih bolesnika, navode američki mediji. Prirodni mirisi koji se nalaze oko nas dovode do smanjenja stresa i tenzija. Mirisi poput lavande, ruže ili bora neki su od ovih umirujućih mirisnih nota.

4. Posao ostaje na poslu

Veliki broj nas, smatra da im je posao previše stresan. Prekovremeni sati, loša atmosfera samo su jedni od razloga zašto se stres javlja na radnom mestu i odnosimo ga kući.
Posle posla, čoveku treba neko vreme da se isključi i prešalta program, kako bi mogao da se spremi za sledeći dan, navodi žurnal zdravstvene psihologije.

Pokušajte dakle, izaći s posla na vreme kada je to moguće i zatvoriti vrata svemu što ima veze sa poslom.

Ne nosite posao sa sobom…

5. Redovan godišnji odmor

Mnogi od nas nemaju kada ili kako da odu na godišnji odmor, u smislu da negde odlaze. Međutim, umanjenje stresa i nervoze ne mora da se desi na letovanju u Grčkoj. Stres se automatski smanjuje samim godišnjim odmorom kada smo daleko od posla.

6.Oni čitaju

Samo šest minuta čitanje dnevno može da smanji stres do 68 odsto, navodi jedno istraživanje Univerziteta u Saseksu. Udobno se zavalite sa dobrim štivom i za čas ste u nekoj drugoj dimenziji. Jedna od najboljih stvari za beg od stresa.

via GIPHY

7. Dovoljno sna

Znamo da zvuči kao isprazna faza, ali san zaista jeste važan. Ljudi koji spavaju manje od osam sati imaju više šansi da budu iziritirani, ljuti, nadobudni i iznervirani, navodi Američka psihološka asocijacija. Kod njih je moguće povećanje nivoa stresa iz godine u godinu. Manjak sna dovodi i do nekih zdravstvenih problema koji nisu za zanemariti.

Manjak sna i višak stresa se nadopunjuju. Ukoliko ne možete lako da zaspite, ima nekoliko trikova. Idite leći svako veče u isto vreme, opustite se i uzmite knjigu umesto mobilnog u ruke.
Kratka dremka tokom dana takođe ima pozitivne efekte na smanjenje nervoze i stresa. Kratka efektivna dremka pomaže porastu nivoa srećnih hormona u telu.

Comments are closed.