MASLINE I MASLINOVO ULJE

MASLINE I MASLINOVO ULJE

Masline i maslinovo ulje su proizvodi po kojima je Grčka poznata u svetu, i koji su nezamenljivi sastojak njene kuhinje. Grčka se smatra trećim najvećim proizvodjačem maslina i maslinovog ulja u svetu, kao i najvećim potrošačem istih.

Posle nje, tu je i Italija kao jako veliki potrošač maslinovog ulja, i kao veliki uvoznik tog ulja upravo iz Grčke.

olive, masline, sitonija, grcka, letovanje
Drvo masline

Za Grke maslinovo drvo ima poseban istorijski, mitski i kulturni značaj – smatrali su ga simbolom primirja i mira, i ulje koje su dobijali od masline, smatrali su lekovitim i imalo je široku primenu.

Ono što predstavlja nedoumicu danas kod većine kupaca jeste boja masline i samim tim različitost. Zelene i crne masline su zapravo ista vrsta maslina, samo što zelene masline nisu skroz zrele, a crne su potpuno zrele.

Berba maslina traje negde od polovine novembra pa do polovine decembra, i bitno je da li se one beru za samu prodaju ili se beru za proizvodnju ulja. Ukoliko se beru za prodaju onda se to radi ručno i u prodaju idu krupnije masline, a ukoliko se beru za proizvodnju ulja onda se koriste pomoćna sredstva i mašine. Takodje, zanimljivo je i to da se crne masline beru dok ne postanu skroz crne, već se kreće sa berbom kada krenu da dobijaju tamniju boju, a onda se stavljaju u salamur gde vremenom postanu crne.

masline, grcka, sitonija, letovanje,
Maslinovo ulje je veoma zdravo

Najpoznatije regije po proizvodnji maslinovog ulja su regija Kalamata gde su najbolje masline, tj najbogatije uljem, onda zapadni Krit, Sitonija kao i Tasos sa nekoliko fabrika koje proizvode isključivo ekstra devičansko ulje tj. hladno cedjeno ulje.

Maslinovo ulje je jako zdravo i Grci ga koriste u pripremi jela, prilikom proizvodnje kozmetičkih proizvoda, ali i za paljenje lampi ili u neke druge verske svrhe kao što su krštenja, slavlja itd.

Maslinovo ulje ima specifičan miris i ukus, jače je što i ukazuje na kvalitet, mora imati jaču aromu same masline, a nekada je i oporo. Boja nije merilo kvaliteta, dok kiselost jeste i kod hladno cedjenog ne sme biti veća od 0,8%, tako da je to nešto na šta treba obratiti pažnju na deklaraciji. Ono o čemu treba voditi računa jeste i čuvanje maslinovog ulja, najbolje je čuvati ga u tamnijim staklenim flašama, ili ukoliko kupite veću količinu u limenim posudama, poželjno je prebaciti ga u staklenu tamniju ambalažu.

Grcka, maslinovo ulje, znacaj, letovanje, kupovina,
Zelene ili crne? 🙂

S obzirom na to koliko je zdravo koristiti maslinovo ulje u ishrani, onda i ne treba štedeti novac prilikom njegove kupovine, i bolje je kupiti manju količinu ali kvalitetnog ulja, najbolje ekstra devičanskog, što znači da je to ulje hladno cedjeno, na temperaturi do 27 stepeni Celzijusa. I bitno je da je u staklenoj tamnijoj ambalaži i da nije previše jeftino, jer onda znači da ulje ne poseduje taj kvalitet koji bi trebalo da poseduje.

Tako da ukoliko posetite Grčku, nemojte propusti priliku da kupite i probate masline i maslinovo ulje koje će dati poseban ukus vašim salatama i jelima, jer nigde nećete naići na tako dobar kvalitet kao u Grčkoj.

Comments are closed.