
MASLINE I MASLINOVO ULJE
Masline i maslinovo ulje su proizvodi po kojima je Grčka poznata u svetu, i koji su nezamenljivi sastojak njene kuhinje. Grčka se smatra trećim najvećim proizvodjačem maslina i maslinovog ulja u svetu, kao i najvećim potrošačem istih.
Posle nje, tu je i Italija kao jako veliki potrošač maslinovog ulja, i kao veliki uvoznik tog ulja upravo iz Grčke.

Za Grke maslinovo drvo ima poseban istorijski, mitski i kulturni značaj – smatrali su ga simbolom primirja i mira, i ulje koje su dobijali od masline, smatrali su lekovitim i imalo je široku primenu.
Ono što predstavlja nedoumicu danas kod većine kupaca jeste boja masline i samim tim različitost. Zelene i crne masline su zapravo ista vrsta maslina, samo što zelene masline nisu skroz zrele, a crne su potpuno zrele.
Berba maslina traje negde od polovine novembra pa do polovine decembra, i bitno je da li se one beru za samu prodaju ili se beru za proizvodnju ulja. Ukoliko se beru za prodaju onda se to radi ručno i u prodaju idu krupnije masline, a ukoliko se beru za proizvodnju ulja onda se koriste pomoćna sredstva i mašine. Takodje, zanimljivo je i to da se crne masline beru dok ne postanu skroz crne, već se kreće sa berbom kada krenu da dobijaju tamniju boju, a onda se stavljaju u salamur gde vremenom postanu crne.

Najpoznatije regije po proizvodnji maslinovog ulja su regija Kalamata gde su najbolje masline, tj najbogatije uljem, onda zapadni Krit, Sitonija kao i Tasos sa nekoliko fabrika koje proizvode isključivo ekstra devičansko ulje tj. hladno cedjeno ulje.
Maslinovo ulje je jako zdravo i Grci ga koriste u pripremi jela, prilikom proizvodnje kozmetičkih proizvoda, ali i za paljenje lampi ili u neke druge verske svrhe kao što su krštenja, slavlja itd.
Maslinovo ulje ima specifičan miris i ukus, jače je što i ukazuje na kvalitet, mora imati jaču aromu same masline, a nekada je i oporo. Boja nije merilo kvaliteta, dok kiselost jeste i kod hladno cedjenog ne sme biti veća od 0,8%, tako da je to nešto na šta treba obratiti pažnju na deklaraciji. Ono o čemu treba voditi računa jeste i čuvanje maslinovog ulja, najbolje je čuvati ga u tamnijim staklenim flašama, ili ukoliko kupite veću količinu u limenim posudama, poželjno je prebaciti ga u staklenu tamniju ambalažu.

S obzirom na to koliko je zdravo koristiti maslinovo ulje u ishrani, onda i ne treba štedeti novac prilikom njegove kupovine, i bolje je kupiti manju količinu ali kvalitetnog ulja, najbolje ekstra devičanskog, što znači da je to ulje hladno cedjeno, na temperaturi do 27 stepeni Celzijusa. I bitno je da je u staklenoj tamnijoj ambalaži i da nije previše jeftino, jer onda znači da ulje ne poseduje taj kvalitet koji bi trebalo da poseduje.
Tako da ukoliko posetite Grčku, nemojte propusti priliku da kupite i probate masline i maslinovo ulje koje će dati poseban ukus vašim salatama i jelima, jer nigde nećete naići na tako dobar kvalitet kao u Grčkoj.